Reeks –

Tien jaar geleden overleed Nederlands eerste kunstverteller Pierre Janssen (1926-2007). De meeste mensen van de generatie boven mij, ik ben eenendertig, knikkend instemmend bij het horen van zijn naam en keken vroeger iedere zondagavond naar zijn programma op televisie. Tussen 1959 en 1972 maakte hij uiteindelijk bijna honderd afleveringen van Kunstgrepen. Een onconventioneel programma waarin Janssen op enthousiasmerende wijze over beeldende kunst vertelde. Het sprak veel mensen aan, maar kreeg hij kreeg ook kritiek. Hij zou de kunst ontheiligen en tot bezit van de straat maken.

 

“(…)kunst is niet alleen gek en nutteloos

 en aanstellerij en versteende geschiedenis,  

kunst is iets levends  

en je zou je ermee bezig kunnen houden.”

 

Er zijn maar enkele opnames bewaard zijn gebleven, niet meer dan negen afleveringen, in die tijd waren videobanden erg duur en opnames werden na de uitzending gewist. Heel zonde.

Naast kunstverteller was Janssen ook conservator van het Museum in Schiedam en op latere leeftijd van het Arnhem Museum. Nu is er in beide musea tegelijkertijd een ode aan Janssen te zien. In het Arnhem Museum is de televisie set van Kunstgrepen nagebouwd. Een eenvoudige café stoel staat in het midden op het podium, ervoor een camera uit die tijd. Verder niks!

 

Pierre Janssen had een Giacometti-achtig dun en lang lijf en zijn lichaamstaal en gepassioneerde manier van vertellen waren zijn instrumenten. De ene keer had hij klein beeldje van een paardje in de hand, of een reproductie achter zich, maar meer had hij niet nodig. Hij was een vernieuwer en een echte voorvechter voor de kunst: “(…) kunst is niet alleen gek en nutteloos en aanstellerij en versteende geschiedenis, kunst is iets levends en je zou je ermee bezig kunnen houden.

Pierre Janssen In de greep van de kunst

08.04 t/m 31.10.2017  Museum Arnhem

08.04 t/m 03.09.2017 Stedelijk Museum Schiedam