Recensie –

De Oude Kerk is één van de oudste nog bestaande gebouwen in Amsterdam en behuisd meer dan twintigduizend graven waaronder die van Saskia; de eerste vrouw van Rembrandt. Sinds een aantal jaar worden er in de het monumentale gebouw hedendaagse kunst tentoonstellingen georganiseerd.

In samenwerken met de kunst biënnale Europalia is er nu in de Oude Kerk het werk van de Indonesische kunstenaar Iswanto Harono (Perworejo, 1972) te zien. De biënnale neemt thematisch een land als uitgangspunt; dit jaar is dat Indonesië. De aankomende editie opent begin oktober in Brussel.

Iswanto Harono ‘Trophy’ (2017)

Harono onderzoekt als kunstenaar de Indonesië tradities en de vaak vergeten geschiedenis waar ze vandaan komen. Voor zijn expositie in de Oude Kerk bestudeerde hij de grafmonumenten in de Oude Kerk. Er liggen meerdere zeevaarders die de wereld koloniseerde begraven. Zoals Jacob van Heemskerck; de eerste expeditieleider van de VOC. Het koloniale verleden verbindt Nederland en Indonesië en is een ijkpunt in Harono’s werk.

 

In de Sebastiaan kapel staan op de vloer een aantal kaarsen. De kaarsen hebben de vorm van gebouwen ooit gebouwd in de koloniale tijd als Fort Belgica in Banga en Amsterdam Gate in Batavia. De kaarsen branden; ‘Monuments’ (2017) smelt langzaam weg. Een kaars aansteken is het symbool om het gezamenlijk iets te herdenken, in dit geval het verleden.

Iswanto Harono ‘Monuments’ 2017

Iswanto Harono ‘Monuments’ 2017

Iswanto Harono ‘Monuments’ 2017

‘(…)De kennis op Indonesische scholen houdt vaak op bij het gegeven dat het kolonialisme slecht was. Er wordt geen kritische bevraging gestimuleerd.’ zegt Harono in een interview met Anne-Lot Hoek. Anderzijds is er in Nederland ook te weinig bewustzijn over het koloniale verleden, zoals de Gouden koets; het officiële staatsrijtuig van het Nederlandse Koningshuis. In het werk ‘Colonies’ 2017 bevraagd Harono de beeltenis met de naam ‘Hulde der Koloniën’ die erop te zien is; een verheerlijking van het koloniale verleden. De paneelschilderingen tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis en tropische waren aanbieden. De afbeelding heeft Hanono als een wit stalen raamwerk nagemaakt. De slagschaduw op de muur maakt de voorstelling zichtbaar.

Iswanto Harono ‘Colonies’ 2017

Iswanto Harono ‘Colonies’ 2017

Iswanto Harono ‘Colonies’ 2017

Op een hele fysieke en visuele manier confronteert Hanoro ons met een belangrijk vraagstuk: Hoe om te gaan met dit gezamenlijke verleden? Maar Harono stelt duidelijk; ‘Om te vergeten, moet je eerst herinneren.’

Iswanto Hartono 29.09 – 15.11.2017 Oude Kerk Amsterdam

EUROPALIA INDONESIA 10.10.2017 – 21.01.2018 Brussel