Recensie –

In de expozaal van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in het centrum van Amsterdam hangen grote foto’s in de ruimte. Laverend door de installatie blijkt iedere foto dezelfde afbeelding te vertonen. Een groen bos, hoog zomer. Een kleinere boom staat centraal in het beeld. Misschien is het toch meer een park, want de boom wordt ondersteund door een constructie. Er lijkt niks aan de hand.

Perhapes freedom is a construction?

Het is een menselijke ingreep. Het licht komt van boven; de zon schijnt. Sommige delen zijn donker en het bos krijgt hierdoor iets onheilspellend.

Meggy Rustamova ‘Light Displacement’ 2017

Voor en achterkant zijn beide bedrukt met dezelfde afbeelding. Maar er is variatie. Sommige zijn bijna pikzwart en er is enkel nog een klein detail van bladeren te zien. Bij een volgende is de kleur verdwenen, het bos is zwart-wit geworden. Op de donkere delen worden teksten geprojecteerd. Tegelijkertijd spreekt Meggy Rustamova de woorden uit. Een verhaal over een roos, een prachtige roos. Dan verdwijnt de roos achter iemands rug, maar is nog altijd even schoon. De roos is niet in het oog, maar in de geest. Rustamova woont en werkt in Gent en kwam als achtjarig meisje via Nederland naar België vanuit Georgië. De herinnering aan die reis sijpelt ongetwijfeld door in haar werk.

Meggy Rustamova ‘Light Displacement’ 2017

Haar werk legt de herinnering bloot, de vervormende herinnering, de vervaagende herinnering. Het zijn verhalen. Ze vertelt over een knuffel van clown die ze ooit kreeg.

gave me a toy clown and in it arms

it held a dozen tiny perfume bottles.

Meggy Rustamova ‘Light Displacement’ 2017

Het werk is poëtisch, beeldend en sculpturaal; ondanks dat het voornamelijk fotografie is, maar ook politiek. Het heeft al die lagen in zich. Het is de collectieve en de individuele herinnering tegelijkertijd. De foto is een poging van Rustamova om een boom te fotograferen in Hiroshima.

And decades later I still think about it.

Meggy Rustamova – Light Displacement

09.09 – 04.11.2017

De Brakke Grond, Amsterdam