Recensie –

Op zesentwintigste jarige leeftijd werd Charlotte Salomon in 1943 gedeporteerd naar Auschwitz en kort daarop vermoord in de gaskamer. Zij was toen vijf maanden zwanger. Haar man Alexander Nagler overleed een aantal maanden later in het kamp door uitputting als gevolg van dwangarbeid.

 
Charlotte Salomon groeide op in Berlijn. In 1935 ging ze naar de kunstacademie. Maar de nationaal-socialisten hadden de macht in Duitsland in 1933 overgenomen. Toen ze in 1936 een prijs zou winnen kwam uit dat ze Joods was en werd ze van de academie afgestuurd. Pas ver na de Tweede Wereldoorlog kwam haar levenswerk: Leven? Of Theater? in het bezit van haar vader en stiefmoeder die de oorlog wel overleefde.
 
Toen Salomon negen jaar was pleegde haar moeder zelfmoord. Ook haar oma sprong uit het raam tijdens het uitbreken van de oorlog. Haar beslissing om ‘iets krankzinnig bijzonders te ondernemen’ weerhield haar ervan hetzelfde te doen tijdens haar ballingschap in Zuid-Frankrijk.
 
Haar meer dan zevenhonderd  gouaches worden nu voor het eerst gezamenlijk getoond in het Joods Historisch Museum Amsterdam. Het is een indrukwekkend totaal kunstwerk. De tekeningen vormen met de teksten en audio-fragmenten een geschilderd theaterstuk waarmee ze het verhaal van haar leven vertelt.
 
In 1942 vertrouwde ze het kunstwerk toe aan een vriend. ‘Zorg er goed voor, het is mijn hele leven.’
 
Charlotte Salomon. Leven? Of Theater? Joods Historisch Museum Amsterdam 20.10.2017 – 25.03.2018