Recensie-

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een culture of convergence. Het instituut is ontstaan uit het naar elkaar toegroeien en samen vloeien van verschillende disciplines als architectuur, design en digitale cultuur. Maar Het Nieuwe Instituut erkent ook het belang van de afzonderlijke ontwikkelingen binnen elke discipline. Naast presentaties en tentoonstellingen organiseren ze lezingen en symposia.

In de kelder is er nu de presentatie ‘The Other Architect’ een samenwerking met het Canadian Centre for Architecture (CCA). De expositie richt zich op de maatschappelijke rol van de architect en biedt een inkijk in een selectie collectieve initiatieven die vanaf de jaren ’60 tot aan nu gewerkt hebben aan alternatieve modellen. Archieffoto’s, documenten, manifesten, quotes, affiches, interviews en tekeningen geven een informatief beeld van architecten die het collectieve boven het individuele auteurschap stellen als AMO, Institute for Architecture and Urban Studies (IAUS) en Urban Innovations Group (UIG).

Corridart

Wat eruit springt is Corridart. In de zomer van 1976 zijn er de Olympische Spelen in Montreal, Quebec in Canada. Tegelijkertijd is er in de stad een zes kilometer lange kunstmanifestatie georganiseerd met monumentale kunstwerken door Sherbrooke Street. Een straat die van het westen naar het oosten van de stad loopt en verschillende wijken met elkaar verbindt. Het was de rechtstreekse verbinding tussen van het hart van de stad en  het nieuwe Olympisch Stadion.  Een straat waarin de ongelijkheid tussen arm en rijk goed zichtbaar was.

…de straat, de stoep, het privé-woonhuis en

de semi-privé trap.

De meer dan zestig kunstenaars die deelnamen kaartte de sociale en economische problemen aan. Onder leiding van architect Melvin Charney werden de kunstenaars uitgenodigd en werd het publieke platform gebruikt om de onvrede uit te spreken. Het visuele uitgangspunt was een modulair steigersysteem dat de nadruk legde op de stad-onder-constructie. Hij definieerde vier verschillende plekken die konden  fungeren als plekken voor installaties: de straat, de stoep, het privé-woonhuis en de semi-privé trap.

Uiteindelijk werd het de toenmalige burgemeester van Montreal; Jean Drapeau te heet onder de voeten en hij blies twee dagen voor de officiële openingsceremonie van de Spelen de kunstmanifestatie af. Kunstenaars mochten niet zelf hun werk weghalen en de meeste kunstwerken werden vernield en naar de lokale vuilnisbelt gebracht. Het was een beslissing die hij op illegale grond had genomen en in 1988 werd er een schadevergoeding toegekend aan de kunstenaars. Het is het grootste kunst censuur schandaal uit de geschiedenis van Canada.

City workers, acting on orders from then-mayor Jean Drapeau, demolished Corridart, a public art exhibition on July 14, 1976 on the eve of the Montreal Olympics. MONTREAL GAZETTE

De expositie ‘The Other Achitect’ is nog tot en met 7 januari te bezoeken. Op 9 november is er een lezing + gesprek:  ‘The Other Architect with Volume’.

 

The Other Architect

08.09.2017 – 07.01.2018

Het Nieuwe Instituut