09.04.2020 | FEATURE — Lotte van Geijn

Hoe onderhoud je als kunstenaarscollectief nu contact met elkaar, en met je publiek? De leden van SKÈR zoeken onderlinge warmte online op, met een reeks digitale café-avonden onder de titel ‘loveisintheair.ppt’. Aanstaande zaterdag kun je de viering van hun vijfjarig bestaan ‘Grote Glazen, kleine lettertjes’ online bijwonen.

Een uur voor aanvang plaatst het kunstenaarscollectief SKÈR een link op hun Facebookpagina: de sleutel tot hun event ‘loveisintheair.ppt’. Als ik zondagavond inlog kom ik terecht in een warme virtuele wereld. Er zijn verschillende leden van het collectief aanwezig. Ze begroeten elkaar vrolijk en vragen aan elkaar hoe het gaat. Een van de leden haalt een schilderij van de muur achter haar en begin erover te vertellen. Iemand anders geeft instructies over het gerecht dat ze in haar keuken aan het maken is. Het onderwerp eenzaamheid wordt in de groep gegooid. Ondertussen wordt er live een kleurig kunstwerk achter een van de computerschermen gemaakt. Ik spreek de volgende dag verder met Rots Brouwer, een van de oprichters van SKÈR.

—Lotte van Geijn
Dag Rots, ik vond het erg leuk om jou en de andere leden van SKÈR gisteren online te ontmoeten. Zien jullie elkaar normaal gesproken vaak?

—Rots Brouwer
We komen regelmatig bij elkaar. Vaak in mijn atelier, omdat dat vrij groot en centraal gelegen is. Ons collectief is voortgekomen uit een grote vriendengroep. Vijf jaar geleden hadden hebben we samen een onderneming opgericht om onszelf ook uit te kunnen huren aan podia, maar uiteindelijk zijn we failliet gedaan. Nu zijn we nog steeds gewoon SKÈR. We hebben nooit subsidie of iets degelijks ontvangen, eigenlijk fixen we vooral shit voor elkaar! In de toekomst zouden we wel graag een bakfiets willen kopen. Normaal gesproken organiseer ik samen met dichter Tijdelijke Toon (Charley), die ook onderdeel is van het collectief, elke tweede zaterdag van de maand een speciale avond: ‘Grote Glazen, kleine lettertjes’ in Molli Chaoot, een kraakcafé in Amsterdam. Omdat dat nu stil ligt zijn we loveisintheair.ppt gestart.

 

—Lotte van Geijn
Ik voelde mij gisteren meteen erg welkom in jullie online wereld, ondanks dat ik bijna niemand kende.

—Rots Brouwer
Het idee is dat loveisintheair.ppt een online café wordt. Ik denk dat iedereen van ons collectief tijdens de eerste week van de quarantaine in shock was. Na die week zijn we weer in beweging gekomen. Op de pagina van het evenement hadden we nu van tevoren mensen uitgenodigd een presentatie te maken voor de avond. Romaine Gijsberti Hodenpijl deed bijvoorbeeld een live performance waarbij ze ons leerde gado gado te maken. Het gerecht was om half tien eindelijk klaar. Ik kan je vertellen dat zij goed kan koken en dat het dus heel lekker moet zijn geweest. Dat is iets wat ik online wel mis: geur en smaak. Maar wie heeft opgelet kan het gerecht nu ook zelf thuis maken. Voor de volgende online café-avond willen we wellicht een thema te kiezen, om mensen zo gerichter om een bijdrage voor de avond, zoals een lezing, te kunnen vragen. Ons collectief bestaat uit een grote groep mensen: van kunstenaars en dichters tot dansers en muzikanten. We hebben dus een groot netwerk, met veel mensen die iets willen laten zien of horen.

—Lotte van Geijn
Wat mis je naast geur en smaak nog meer?

—Rots Brouwer
Als mensen in angst zijn dan willen ze elkaar het liefst vastpakken. Mijn huisgenoten Eltjo de Graaf en Lena van Drie, ook leden van het collectief, zitten nu in Groningen en het is moeilijk om geen fysiek contact met elkaar te kunnen hebben. Ikzelf studeer dit jaar af in de richting Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie. In mijn werk gebruik ik veel taal, sta ik vaak op het podium en ben ik gewend contact te maken met publiek tijdens een optreden. Dat vele optreden is belangrijk voor mij, en heeft mij heel bewust gemaakt van mijn fysieke aanwezigheid. Binnen SKÈR deden we ook vaak fysieke oefeningen. Danser Eltjo de Graaf, de sjamaan van het collectief, heeft ons geleerd hoe we fysiek met onze omgeving om kunnen gaan. Hierdoor zijn we ook nu in deze situatie in staat om spiritueel bij elkaar te zijn. Dat is een fijn gevoel. Catharina Vergeer heeft daarnaast ook dansjes ontwikkeld die je kunt doen als je elkaar op anderhalve meter afstand ontmoet. Door dezelfde bewegingen te maken kom je als het ware in dezelfde ‘box’ terecht en voel je je verbonden: een soort paringsdans!

Het is niet zozeer voor het publiek, maar vooral voor de makers dat we dingen willen blijven organiseren. Ik denk dat het heel belangrijk is om juist in deze situatie creativiteit te blijven ontwikkelen

 

—Lotte van Geijn
Jullie zouden eigenlijk voor jullie vijfjarig bestaan een groot feest organiseren. Hoe staat het daarmee?

—Rots Brouwer
Dat plan staan nog steeds, maar met de huidige situatie zal het er iets anders uit komen te zien. Samen met audiovisuele kunstenaar Dick Huppes en café De Ruimte in Amsterdam zullen we aanstaande zaterdagavond 11 april ‘Grote Glazen, kleine lettertjes – het vijfjarig bestaan’ toch organiseren. Het zal een avond worden vanaf het podium in De Ruimte waar je online live bij kunt zijn. We proberen nu te kijken of het technisch mogelijk is om beelden van het digitale publiek achter het podium te projecteren. Dan is het wat minder eenzaam voor de artiesten. Het is niet zozeer voor het publiek, maar vooral voor de makers dat we dingen willen blijven organiseren. Ik denk dat het heel belangrijk is om juist in deze situatie creativiteit te blijven ontwikkelen.

SKÈR organiseert samen met De Ruimte op 11 april 2020 ‘Grote Glazen, kleine lettertjes – het 5jarig bestaan’ een avond met muziek, poëzie en kunst, live vanuit De Ruimte te volgen. Voor meer online edities van het café ‘loveisintheair.ppt’ kun je inloggen via:https://meet.jit.si/sker.ppt. Kijk op de Facebookpagina van SKÈR voor de actuele openingstijden.

Kunstenaarscollectief SKÈR bestaat uit: Rots Brouwer, Dick Huppes, Ilona Westrik, Isa van Lier, Lena van Drie, Jan Modaal, Tijdelijke Toon (Charley), Nora Hazhaz, Max van Deursen, Romaine Gijsberti Hodenpijl, en nog veel meer anderen.