07.08.2020 | FEATURE — Lotte van Geijn

In Utrecht zijn kunstenaars Jesse Strikwerda en Caz Egelie het kunstinitiatief FOULPLAY/STALEBREAD gestart. Voordat zij hun nieuwe atelier zelf in gebruik nemen in het woon- en ateliercomplex de Ateliers Kersenboomgaard cureren ze er de groepsexpositie Well, first of all. De initiatiefnemers hebben optimistische toekomstplannen en willen een plat, open en flexibel initiatief creëren dat ook gerund kan worden door anderen. Wat is de drijfveer van deze kunstenaars om juist nu een nieuw platform te initiëren in Utrecht? Ik spreek met ze in de aanloop naar de eerste opening.

—Lotte van Geijn
Wat gaf de aanleiding om een kunstinitiatief te beginnen?

—Jesse Strikwerda
Toen we een maand geleden een atelierwoning kregen toegewezen zagen Caz en ik er gelijk een mooie kans binnen handbereik om eindelijk iets te doen met onze plannen voor een kunstinitiatief. We hebben nog een ander atelier tot onze beschikking en daardoor is er geen haast om het nieuwe direct zelf in gebruik te nemen; we organiseren er eerst een groepsexpositie. We wonen en werken in het woon- en ateliercomplex de Kersenboomgaard vlakbij station Leidsche Rijn. Het is een mooi plekje.

—Caz Egelie
Het complex bestaat uit drie blokken met tien atelierwoningen. Er is ook een grote tuin en een echte kersenboomgaard. Het is in 2009 voor deze functie gebouwd. De hoge gemeenschappelijke gang is speciaal zo ontworpen dat er ook exposities kunnen worden gehouden. Daar zouden we wellicht de volgende tentoonstelling kunnen organiseren.

 

—Lotte van Geijn
Naast dat de ruimte van het nieuwe atelier een mooie kans biedt, zijn er nog andere redenen om nu een initiatief te starten?

—Caz Egelie
Utrecht heeft weinig plekken waar kunst zichtbaar kan worden, zeker nu cultureel centrum Moira er begin dit jaar mee is gestopt. We zien dat jonge makers vaak naar andere steden wegtrekken. Er is de behoefte aan een plek om samen te komen. Daarbij richten we ons niet alleen op jonge kunstenaars, we willen ook verschillende leeftijden en disciplines een podium bieden. We hopen dat er door een wisselwerking te creëren er energie los zal komen. Kunstinitiatief Billytown in Den Haag is een goed voorbeeld. Wat zij ook goed doen is het verbinden van internationale en lokale kunstenaars.

—Jesse Strikwerda
Het zou een soort deegbal moeten worden van mensen met ideeën die willen samenwerken. We willen een dynamiek met de stad creëren en meer ruimte voor experiment opzetten. Die energie en enthousiasme mist nu een beetje in Utrecht en wij hopen dat ons initiatief zal aanslaan.

 

—Lotte van Geijn
De flyer en ook de introducties van de kunstenaars op sociale media zien er meteen veelbelovend uit!

—Jesse Strikwerda
We willen afdwingen dat iedereen dit initiatief meteen heel serieus neemt. We zijn geen eendagsvlieg. Voor de eerste expositie hebben we gekozen voor een traditionele groepstentoonstelling. We hebben kunstenaars gevraagd die we zelf goed vinden en zijn afgelopen week zelf langs verschillende steden gereden om hun kunstwerken op te halen, ook om de kunstenaars tegemoet te komen. We zijn bezig met een subsidieaanvraag bij de gemeente, maar ook zonder vergoeding hebben de kunstenaars toegezegd. We hebben er bewust voor gekozen om voor de eerste expositie ook werk te tonen van drie makers die al wat verder zijn; Kasper Bosmans, Mickey Yang en Hadassah Emmerich. Yang begint nu echt internationale aandacht te krijgen, ze heeft binnenkort een solo bij Kunsthalle Osnabruck. Maar we tonen ook werk van Zwaantje Kurpershoek, zij is net dit jaar afgestuurd aan de HKU, en Annabelle Binnerts, die dit jaar afstudeerde aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Belangrijk element achter het concept van FOULPLAY/STALEBREAD is dat wij tweeën niet de enige initiators zijn. We hopen dat het balletje zal gaan rollen en dat we kunnen gaan samenwerken met andere kunstenaars, curatoren en platforms. Ook de kunstenaars die nu exposeren kunnen weer andere kunstenaars aandragen voor een volgend project. Dat kan ook een publicatie zijn, een performanceavond of een ander plan.

—Caz Egelie
We streven een flexibel initiatief te worden met een open proces. We stellen onszelf de vraag: Hoe willen we dat een initiatief eruit ziet in deze tijd? Waarbij we starten met een vrij traditionele groepstentoonstelling en van daaruit het experiment opzoeken. We zijn ons daarbij bewust van het feit dat we een initiatief starten als twee witte mannen in een tijd waarin zo duidelijk is dat meerstemmigheid essentieel is in organisaties. Om daar uit los te komen willen we graag gaan experimenteren met organisatiestructuren. Want wie geef je de posities van macht, en hoezo opereren we überhaupt met machtsposities in de kunst?

—Lotte van Geijn
Iedereen met energie en een plan kan zich dus melden bij jullie?

—Caz Egelie
Op de flyer voor de eerste expositie Well, first of all staat ook een oproep aan kunstenaars en curatoren vermeld. Het is nog altijd een taboe om jezelf aan te bieden of plannen voor te leggen bij galeries of kunstinitiatieven. Wij vinden jou wel, is een veel gehoorde uitspraak. Maar wij zijn juist opzoek naar contact met de mensen die buiten onze bubbel vallen. Ook vragen wij actief aan kunstenaars wat zij zouden willen doen en kijken we of we dat kunnen faciliteren. De huidige expositie zou als een kunstenaarsestafette kunnen werken waarbij het ook weer netwerken aan elkaar verbindt.

—Jesse Strikwerda
Het mag ook viezig zijn en niet kloppen en niet goed lopen en slecht worden ontvangen, zoals de naamgeving al een beetje verraad. Belangrijk vinden we het vooral om vertrouwen te geven aan de ander. Actief te blijven en te bevragen wat we aan het doen zijn. Het uitgangspunt is ruimte te bieden voor experiment en in vertrouwen het open te houden en te zien wat een ander op tafel legt. We zouden bijvoorbeeld ook een kunstwerk van textiel willen laten maken door een tiental kunstenaars, waarbij iemand steeds verder werkt waar de ander is geëindigd. Een kettingreactie die bijvoorbeeld weer tot een publicatie zou kunnen leiden. Wij stromen over van de ideeën, maar staan meer dan open voor ideeën van anderen.

—Caz Egelie
Begin van volgend jaar zullen we een samenwerking aangaan met Kunstpodium T in Tilburg met een groep van vijf curatoren. We zullen vanuit een meta-perspectief kijken naar wat een kunstinitiatief in de toekomst zou kunnen zijn. We willen fictief terugblikken op een het tienjarig bestaan van dit initiatief, om zo ook de vragen over de toekomst te stellen die onszelf nu aangaan.

—Lotte van Geijn
Heeft de periode van quarantaine nog invloed gehad op hoe jullie denken over een kunstinitiatief?

—Jesse Strikwerda
De lockdown heb ik ervaren als een grote pauze. Doordat er niet zoveel kon gaf het ruimte. Het besef van de noodzaak om samen te werken is erdoor versterkt.

—Caz Egelie
Nu niet iedereen naar een opening kan of wil komen, moeten we op zoek naar andere vormen en manieren om iets over te brengen. Voor de deelnemende kunstenaars organiseren we bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch. Om ook los van de opening een moment te creëren om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.

 

—Lotte van Geijn
Zien jullie FOULPLAY/STALEBREAD als onderdeel van jullie eigen kunstpraktijk, of zelfs als een kunstwerk?

—Jesse Strikwerda
Het contact met andere kunstenaars is voor mij belangrijk. Maar ik denk dat voor Caz de overlap misschien meer geldt dan voor mij.

—Caz Egelie
In mijn eigen kunstpraktijk speel ik vaak op een conceptuele manier met institutionele kritiek. Hoe we omgaan met de kunstgeschiedenis en kunstruimtes. Ik werk vaak met performances, waarbij ik de grenzen van het kunstwerk opzoek. Dat mensen niet meer weten dat een kunstwerk is waar ze in meegaan. Dat het theater echter kan worden dan de werkelijkheid vind ik bij een kunstinitiatief wel een speelse gedachte. Ik zie mezelf niet als geëngageerd kunstenaar, maar het starten van een initiatief voelt alsof ik doe alsof ik dat wel ben, maar dan binnen de kunstwereld. De ideeën worden praktischer en het spel krijgt meer consequenties, ook omdat er anderen bij betrokken zijn. De nadruk lig op het wederzijds vertrouwen geven.

FOULPLAY/STALEBREAD ‘Well, first of all’ is gecureerd door Caz Egelie en Jesse Strikwerda, met werk van Annabelle Binnerts, Kasper Bosmans, Hadassah Emmerich, Zwaantje Kurpershoek en Mickey Yang, en loopt tot 23 augustus 2020. De tentoonstelling vindplaats in de Ateliers Kersenboomgaard, gebouw 3, Emmy van Lokhorststraat 6, Utrecht. https://www.instagram.com/foulplaystalebread/